Yoga

Yoga

 

På Fysicum erbjuder vi yoga i olika former och format. Några klasser erbjuds dig som medlem i befintliga gruppträningsschemat. I övrigt erbjuder vi fasta klasser i kursformat samt workshops. Som medlem har du rabatt på våra kurser och workshops.

 

Yoga betyder union, unionen mellan kropp och själ. De senaste åren har yogan blivit mer och mer ”folklig” och betraktas inte längre som något märkligt och flummigt. Forskning bedrivs på yogans effekt på vårt fysiska och psykiska mående. Den västerländska sjukvården har mer börjat anamma yoga och meditation och ser dem som en väg till bättre mående.

 

Yogan är ett sätt att leva och förhålla sig till sig själv och omgivningen, inte bara olika positioner på en matta. Yoga är till för alla oavsett ålder och kropp. Det finns något alla kan göra och yoga handlar om att utvecklas, bli starkare, få bättre kontroll och kännedom om din kropp och ditt sinne.

 

GLOBAL YOGA

 

Global Yoga är en utvecklande personlig yogaform anpassad till 2000-talets människa, där fysiska utmaningar varvas med mentala intentioner. Tekniker från både öst och väst blandas i yogaklasser med precision och flöde. Global yoga är en fysisk, dynamisk yoga. En mix av hatha och vinyasa.

 

YINYOGA

Yinyoga är en lugnare typ av yoga där du stannar länge i en och samma position. Varje position hålls mellan tre och fem minuter. Yinyogan är skapad för att du ska kunna sträcka ut fascian (bindväven) på djupet. Metoden är enkel och kraftfull. Du stärker din kropp samtidigt som du jobbar med din mentala styrka. Till skillnad från andra yogaformer har yinyogan sitt ursprung i Kina, inte Indien. Namnet yinyoga kommer från taoismen, en kinesisk livsfilosofi där läran om yin och yang är i fokus. Yin och yang är sina motsatser. Yin står för stillhet och yang för rörelse och energi. Du behöver ha både yin och yang i ditt liv för att ha balans och må bra. Yinyogan hjälper dig att återhämta dig från mycket stillasittande, stelhet, skador och enformiga rörelser. Den gör dig piggare och mer energisk samtidigt som den gör dig lugn. En anledning till detta är syresättningen av blodet och att blodcirkulationen i kroppen ökar i de olika positionerna. Forskning visar också att kroppens produktion av ”måbrahormoner” ökar och att kortisolhalten sänks vilket minskar stress. Det parasympatiska nervsystemet påverkas. Om du är i konstant stresstillstånd, pressad och har tankarna på allt som behöver fixas så ger du inte det parasympatiska nervsystemet utrymme att slås på och göra sitt jobb. Nämligen att få oss att slappna av, ta det lugnt och återhämta oss.


HORMONYYOGA - medicinsk yoga för kvinnor.

HormonyYoga är en egen yogaform helt och hållet anpassad till kvinnor och kvinnors speciella behov. Givetvis kan även män utöva den. Den är en lugn och meditativ yogaform, en Body-Mind träning, som stillar sinnet, skapar återhämtning, förbättrar kroppskännedom och balanserar kroppens nerv- och hormonsystem. Den bidrar även till ökad rörlighet, flexibilitet och uthållighet. Fokus inom HormonyYoga är inte enbart den fysiska kroppen utan människan som helhet och därför vävs den samman med personlig utveckling, antiinflammatorisk kost och livsstilsfrågor. HormonyYoga lindrar stressymtom samt är ett steg i att hjälpa dig att komma till rätta med hormonella oablanser i kroppen. Alla kan utföra HormonyYoga. Detta eftersom den består av enkla övningar som går att anpassa för de flesta, och mycket går att göra sittandes på stol om det skulle behövas.


YOGAUTRUSTNING

Vi har utrustning till utlåning på anläggningen, mattor, bolster, block, filtar, kuddar och yogabälten. Vi är mycket noga med hygienen. Du får gärna ta med dig egen utrustning till våra klasser, kurser och workshops.


Fysicum är återförsäljare för yogagrossisten. Du kan därför även beställa din yogautrustning via oss. Så småningom kommer vi även att ha en webshop på vår hemsida där vi bland annat kommer att sälja yogautrustning.